Trans Kimlikle/r: Travesti Terörü






'05 yapımı Aykut Atasay belgeseli "Travesti Terörü" ile yeni bir kimlik seçkisine başlamak istedim.. Daha önceden lezbiyen ve gay kimlikleri konu eden seçkilerden sonra, elimden geldiğince birkaç trans kimlik konulu filme yer vereceğim..


Lezbiyenlik karşısında sistemin bakışı hep iki uçlu oldu: "Sikilmediği" için sürekli nevrotik takılan butch bir tip, ya da "sikilene kadar" lezbiyen olan tip: Erkeklerin iki lezbiyenle kurdukları threesome deneyimler de kaynağını buradan alıyor zaten: Çünkü "aslında" "içten içe" bir erkeği arzuladıklarını filan..
Eşcinsel erkek imgesi de sistem açısından "büyük" bir tehlike: Ve yine karşımızda benzer prototipleri buluyoruz: Modadan anlayan, komik, "bilek hareketleri" yapan, kırıtarak yürüyen filan.. Bu açıdan şahane birer romantik-komedi dolgusu haline getirilmekteler nicedir.. Ya da "sert çocuk" aslında hiç de öyle değildir filan.. Sistemin bakışı da bu dışarıya yansıyan "sert"likle orantılı olarak işliyor: Pasif gayler suistimale daha açıkken, en azından görünüm/hareketleri "erkek" gibi olanlar daha az zorlukla karşılaşıyorlar.. 


Travesti/transseksüel kimlik ise sistem için çok daha büyük bir tehlike: Çünkü gizlenmek yerine her şeyiyle ortada olan biri var karşında.. Binyıllardır ürettiğin kodları umursamayan, normların dışında kalan.. Ve tam da bu yüzden hakim ideolojinin göz göze gelmek istemediği travesti/transseksüel kimliğin hayatta kalmak için seçenekleri çok az: İş bulamıyorlar, dahası yaşam alanları da sınırlandırılıyor, polis şiddetiyle her an karşı karşıya kalma ihtimalleri var.. Ve kaçınılmaz olarak "falçatalı travesti" "gerçeği" ile karşılaşıyoruz.. 


Aykut Atasay'ın Travesti Terörü, kimilerimizin sadece haberlerde gördüğü travesti ve transseksüeller hakkında nasıl da önyargılı bir "fikir" sahibi olduğumuzla ilgileniyor: Tuğrul Eryılmaz, Pınar Selek, Murat Çelikkıran gibi gazeteci ve sosyologların yanı sıra, Esmeray, Demet, Esin ve Özlem isimli travestilerle konuşarak meselesini açıklarken, aynı zamanda ana-akım medyadan örnekler de veriyor: Hepsi birbirinden berbat olan haber içeriklerinden en kötüsü de Takvim gazetesinden bir muhaberin duyarlı-gibi davranarak travestilerle konuşup, fotoğraf çektikten sonra bunu "Rezalet!" diye -üstelik manşet olarak, haber yapabilmesi.. Sistemin trans bireylere bakışı konusunda en azından fikir vermesi bağlamında izlenmesi gerektiğini önerdiğim filmi iki parça halinde aşağıdan izleyebilirsiniz.. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.