A Better Life



'11 yapımı Chris Weitz filmi A Better Life, Hollywood filmlerinden alışık olduğumuz Amerikan Rüyası'nı darmadağın eden filmlerden.. Genel olarak göz göze gelmekten kaçındığımız kişileri ve hayatları konu ettiğinden, tipik orta sınıf refleksleri devreye girdi: Film, Amerika'da sınırlı bir dağıtım imkanı bulup, zarar etti.. Oscar döneminde de sadece en iyi erkek oyuncu kategorisinde kendine yer bulabildi..

Meksika'dan Amerika'ya kaçak yollarla gelen Carlos, çocuğuyla birlikte yaşıyor.. Bahçe işleri yapıyor, derken kardeşinden borç alıp bir kamyonet alarak "daha iyi bir hayat"a sahip olmaya başlıyor.. Çok kısa sürüyor bu dönem, her şey giderek kötüye gidiyor, oğlu ise çete üyesi olmaktan vazgeçiyor.. Arabanın çalınması Carlos'un geleceğini yok ederken, oğlu Luis'in inkar ettiği geçmişini bulmasını sağlıyor.. 

Film adeta bir docudrama: Amerika'nın pek de işlenmeyen bir yönüne odaklandığından, sanki bir Werner Herzog filmi izliyormuşsunuz etkisi de yaratıyor kimi zaman.. Birçoğu kaçak yaşayan göçmenlerin, okulların, çetelerin, çalışmak "zorunda" olmanın, sınır dışı edilmenin vs.. Yalnız film bunları tokat gibi yüzünüze çarpmıyor.. Soğukkanlı kalmaya özen göstererek anlatıyor, sadece arada giren müzikler bu soğukkanlılığı bozuyor o kadar.. Demian Bichir ise döktürüyor sahiden..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.